Sudura prin definitie reprezinta lipirea a doua obiecte facute din metal (marea parte a situatiilor) sau termoplastice prin folosirea de caldura sau presiune, cu adaugarea sau nu a unor material de adaos. Aceasta se face de regula cu ajutorul unui apar de sudura.
Pentru ca sudura este un domeniu complex cu variante multiple de actionare, procedeele de sudare sunt si ele foarte variate. Mai jos sunt enumerate cele mai des intalnite si utilizate metode care folosesc diferite aparate de sudura.
Sudarea electrica cu arc este reprezentata de toate metodele de sudura prin topire, la temperatura inalta si presiune scazuta, la care suprafata sudata se formeaza prin intarirea comuna a materialelor ce trebuie sudate si a materialului de adaos.
Cel mai des intalnit procedeu de sudura este sudura de tip MMA la care necesita un aparat sudura de tip MMA. Sudura este facuta prin intermediul unei surse de curent (tensiune) ce este aplicata unui electrod.
Obiectul ce trebuie sudat se conecteaza la polul masa al sursei de curent cu ajutorul unui cleste de masa. Electrodul apoi se apropie de piesa legata la masa si se finalizeaza circuitul electric prin scanteie. Aparatele de sudura MMA au un potentiometru prin care se regleaza intensitatea in functie de cat de mult se doreste patrunderea materialului de sudura. Electrozii de sudura se mai numesc si electrozi inveliti.
Un alt procedeu de sudura des intalnit este cel care foloseste un aparat sudura de tip MIG-MAG. Per total, procesul de sudura este asemanator cu cel MMA, insa aparatele si pistoletele sunt diferite. Cea mai mare diferenta totusi este constituita de necesitatea utilizarii gazului protector la locul sudurii, gaz ce substituie invelisul electrodului.
Gazul poate fi de doua tipuri, MIG (Metal Inert Gas) sau MAG (Metal Activ Gas). Gazele MIG sunt : argon, heliu sau amestecuri si se folosesc la sudura cuprului, aluminiului (doar cu aparate special de tip WSME AC/DC), titan, magneziu. Gazele MAG se utilizeaza la sudura otelului, fie simplu, inox sau inalt aliat.
In procedeul MIG-MAG electrodul este inlocuit de catre sarma de sudura.
Al 3-lea procedeu foloseste aparate de sudura TIG-WIG (Tungsten/Wolfram Inert Gas), procedeu ce presupune topirea obiectelor ce trebuie sa se sudeze. La un aparat sudura TIG, arcul electric se formeaza intre electrodul tungsten (wolfram) si piesa care se sudeaza, insa electrodul nu este material de adaos ci doar de simplu electrod motiv pentru care acesta se uzeaza mult mai incet fata de un electrod invelit de la sudura MMA. Un aparat de sudura cu electrod de wolfram se poate folosi pentru majoritatea materialelor, de la oteluri aliate pana la aluminiu, nichel, titan, zirconiu. Pentru ultimele doua materiale este necesara o atmosfera controlata, un mediu inert fara aer (argon).
Aparatul de sudura cu plasma este o extensie a procedurii TIG-WIG cu utilizare mecanizata a materialelor foarte subtiri sau groase.
Un alt procedeu de sudura este sudura in puncte unde lipirea se face prin trecerea curentului intre obiectul ce trebuie sudat si electrozi. Sursa de putere, in functie de calibrul lucrarii, poate fi reprezentata chiar de mai multe invertoare.
Toate aparatele de sudura din site-ul Neakaisa sunt alese impreuna cu profesionisti. Totul sub deviza ca utilul trebuie sa se imbine cu calitatea, pentru ca nevoile casei tale sa fie indeplinite. Motiv petru care este foarte important sa gasesti caracteristicile potrivite ,astfel incat problemele tale sa fie rezolvate cat mai simplu si fara griji. Comanda online un aparat de sudura care sa se potriveasca proiectului pe care il ai in plan.
Alege din zecile de modele din potrofoliul celor mai cunoscuti producatori de aparate de sudura! Ai la dispozitie cele mai populare game de la producatori precum: Intensiv, Jasic, Proweld, Telwin.